Sain äsken blogin kommentteihin kysymyksen nimimerkiltä Kaukokaipuinen.
Hei Satu, hienoja tekstejä. Minkälainen kokemus sinulla on Viita-akatemiasta? Koitko itsellesi hyödylliseksi? Olen miettinyt sitä mutta toisaalta en ole varma, voiko tällainen maailmalle halajava ihminen sitoutua siihen kolmeksi vuodeksi. Olisi kuitenkin mukava kuulla kokemuksiasi. kohteessa Pohjoinen julkaistu 28.1.2013


Tässä vastaukseni kysymykseen Akatemian merkityksestä kirjoittamiselleni.

Hei Kaukokaipuinen,

kävin Viita-akatemian vuosina 2003-2006. Sen jälkeen olen osallistunut myös toiseen ryhmämuotoiseen, vastaavaan opetukseen. Tämä toinen ryhmä jatkaa edelleen.
Kysymyksesi on niin laaja, että se tarvitsi oikeastaan kokonaisen oman postauksen. Aloin sitä pyöritellä tässä ja minusta se tiivistyy kokonaisuudessaan tähän kysymykseen: "Mitä Viita-akatemia merkitsi sinulle? "
Vastaus on, että kaikkea. Se oli kaiken alku, kirjoittamiseni koti ja kehto. Opin siellä kaiken, mitä olen oppinut kirjoittamisesta- en ainoastaan opettajaltani Vuokko Toloselta, joka siellä opetti silloin, enkä edes suuresti kaipaamaltani Kullervo Järviseltä, joka menehtymiseensä saakka opetti tätä toista ryhmää, jossa olen vieläkin- vaan myös toisilta kirjoittajilta, vertaisilta.
Pohjoista ei olisi, eikä tätä nyt pian julkaistavaa kirjaa.
Minä olisin joku muu. Kuulostaa draamalliselta, mutta se on oikeasti näin.

Menin Akatemiaan syksyllä 2003, enkä ole koskaan luullut itseäni niin hyväksi kirjoittajaksi kuin silloin. Opin siellä, että opittavaa on aina- ensin pitää ooppia kirjoittamisen säännöt ja sitten pitää oppia unohtamaan ne kokonaan, päästää itsensä sellaisesta vapaaksi. Minulla siihen prosessiin meni Akatemian jälkeenkin kauan aikaa.
Seuraavana keväänä 2004 voitin Pirkanmaan kirjoituskilpailun ensimmäisen kerran. Alkoi hidas tie sitä kohti, että en pyrkisi kirjailijaksi, vaan tajuaisin kirjoittavani aina joka tapauksessa. (Ja vain tämä itsestäni ja kunnianhimostani riisuutuminen mahdollisti koko prosessin lopulta.)
Ehdottomasti suosittelen. Minulle kaikki matkat alkoivat sieltä.