Tulin vielä miettineeksi tätä hiljan niin tapetilla ollutta sananvapausasiaa (vrt. Kaltioon liittyneet pilakuvauutiset.) Mietin sitten sitä, että onko olemassa sanoja tai lauseita, joiden kohdalla sananvapauslauseke olisi jotenkin epätosi. Onko olemassa kiellettyjä sanoja?
Näin länsimaalaisena ja varmaan moraaliltaan löyhänä ihmisenä Kaltion erottamistapaus tuntui lievästi sanottuna aika hurjalta. Minulla on vaikeuksia suhteuttaa uskontoa ja sen lakia mihinkään.Ymmärrän, että joka kulttuurissa on kliseensä ja tabunsa. Uskonnollinen sananvapaus on kuitenkin vielä toistaiseksi liittynyt suomalaiseen kulttuuriin, joten potkut siistimissyistä kuulostavat vähän hurjilta. Ja tässä nyt tietysti toistan jo sanottua.
Suomalaisia pilkan ulkopuolelle jääviä tabuja voisivat olla esimerkiksi seksuaalirikokset tai perheväkivalta. Mutta näistä pilailtaessa heikompi-vahvempi- skenaario kääntyisi noihin maailmaa puhuttaneisiin pilakuviin verrattuna nurinpäin, sillä pilailu kohdistuisi aina uhriin ja heikomman asemaan. Jumalanpilkka, jos sitä on, on kai pilkkaa (uskovan mielestä) vahvemmasta. Ainakaan minä en osaisi uskoa jumaliin jotka ovat heikompia kuin ihminen.
Mietin, että millainen on suomalainen tabu? Minkä asian me kierrämme niin taitavasti, että emme edes itse huomaa sivuttaissuuntaisia askeleita? Kulttuurin sisällä elävän voi olla sitä mahdotonta sanoa, tai se voi olla liian vaikeaa, tai vastenmielistä. 
Ajattelen itse aika löyhästi. On kuitenkin asioita, joita en tahdo korviini. Luulen, että harvassa ovat kuitenkin ne asiat, jotka saisivat minut julistamaan pyhää vihaa kehenkään toiseen ihmiseen. Jotenkin tämä ajatus jää kuitenkin vähän vajaaksi. En saa siitä kiinni. Se kuulostaa laminoidulta kortilta, jollainen jokaisella on rahapussissa, ei mitään niin henkilökohtaista kuin henkilö(n)todistus. Kannan kulttuuriani, kuten kaikki muutkin.
Heikomman pilkkaaminen tai satuttaminen saa minut aina raivoihini. Mutta saako vahvempaa, korkeampaa, valtarakenteita tai jumalia pilkata? Enkä nyt sano, että tanskalaislehden vetäisy olisi ollut se poliittisesti korrektein teko. Ei se ollut. Mutta reaktiot (varsinkin kun niitä seuraa esimerkiksi Suomessa)  ovat olleet kummallisen suuria.
Voisin jatkaa vielä siitä, mitä minä ylipäätään maailmassa pelkään, sillä pelostahan tässä on kyse. Mutta se on toinen päivä ja toinen asia.